ΑΟ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

Ο ΑΟ Παύλος Μελάς ένα από τα ιστορικότητα σωματεία της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1952, αν και ξεκίνησε την αθλητική και αγωνιστική του δράση κατά την περίοδο της κατοχής 1940-1944 στο ομώνυμο στρατόπεδο στην περιοχή της Σταυρούπολης.

Μία ομάδα πολιτών συγκρότησε την περίοδο της κατοχής ποδοσφαιρική ομάδα και αντιμετώπιζε μέσα στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» την αντίστοιχη ομάδα των Γερμανών κατακτητών, ενώ πολλές φορές οι ποδοσφαιρικές ιαχές κάλυπταν την απόδραση Σέρβων αιχμαλώτων.
Μετά την απελευθέρωση το 1949 η «πάνω γειτονιά» οργάνωσε τον Ερμή που φορούσαν κόκκινες φανέλες. Ιδρυτές ήταν οι Κατσαρός και Προβατάς και τα μεγάλα ονόματα οι οποίοι αναδείχτηκαν εκείνη την εποχή ήταν οι Μαγιρέλης και Γρίβας και είχαν ξεκινήσει από την Ένωση Σταυρούπολης και αυτοδιαλύθηκε όταν έχασε από τον Ερμή.
Με μεγάλη όρεξη και μεράκι ανέπτυξαν το αθλητικό ιδεώδες της Σταυρούπολης, δημιουργώντας μια ομάδα που έγινε το καμάρι της πόλης και αγαπήθηκε από τον κόσμο της. Η έδρα του Παύλου Μελά θεωρείτε από τις πιο καυτές του Νομού μας.
Με την έλευση του περίφημου «Ματσάγγου», κατά κόσμον Γεώργιο Σαράντη, λάτρη του Παναθηναϊκού, ο Ερμής μετονομάστηκε σε Π.Α.Ο.Σ. (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος Σταυρούπολης), άλλαξε τα χρώματα της ομάδας καθιερώνοντας το πράσινο και με έμβλημα το τριφύλλι.
Την περίοδο 1957-1958 ο Παύλος Μελάς αγωνίστηκε στην τότε ισχυρή Α’ κατηγορία αντιμετωπίζοντας τους ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Απόλλωνα Καλαμαριάς και Μακεδονικό.
Το 1959 στο 1ο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ της 1ης Μαρτίου συμπεριλαμβάνεται αναπληρωματικός αγώνας με τον Παύλο Μελά και στο 5ο δελτίο αγώνας της Σταυρουπολίτικης ομάδας είναι ένας από τους δώδεκα βασικούς.
Την περίοδο 1963 – 1964 εξασφάλισε για πρώτη φορά την άνοδό του στη Β’ Εθνική, αλλά δεν ευτύχησε να αγωνιστεί, επειδή δεν πλήρωσε το παράβολο συμμετοχής.
Τα επόμενα χρόνια η ομάδα έγραψε την δική της ιστορία στις κατηγορίες της ΕΠΣ Μακεδονίας, αλλά και στην Δ’ Εθνική.

Την περίοδο 2004 – 2005 αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική. Στο Κύπελλο Ελλάδος έφτασε μέχρι την Β’ φάση, αποκλείοντας ομάδες όπως ο Εθνικός Αστέρας και η Αθηναΐδα.

Εθνικός Αστέρας-Παύλος Μελάς 1-0 / 1-4
Παύλος Μελάς-Αθηναϊδα 1-1 / 4-1
Παύλος Μελάς-Καστοριά 1-1 / 0-4
Τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που ανέδειξε ήταν ο Γεώργιος Δώνης, ενώ δεν ξεχνάμε τους Ιωάννη Τσάρτσαλη και τον Παναγιώτη Τσούκλη από τη νεότερη γενιά.
Την περίοδο 2006 – 2007 δεν κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο της ΕΠΣΜ, καθώς ηττήθηκε στον τελικό με 2-0 από τον ΓΣ Ηλιούπολης, που διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.
Συντηρεί τμήματα υποδομής σ’ όλες τις ηλικίες και διατηρεί τις Ελπίδες Σταυρούπολης στη Β’ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ., με σκοπό να εντάσσει σ’ αυτήν την ομάδα όλους τους ελπιδοφόρους παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τα τμήματα υποδομής και την ακαδημία και μετέπειτα να ενταχθούν στην ανδρική ομάδα.
Leagues
Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ
Αγωνιστικές Περίοδοι
2019 - 2020
Αρχική
ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Αποτελέσματα

10/11/2019
3:00 ΜΜ
ΣΤΑΔΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ